dinsdag 13 oktober 2009

gezichten liegen niet

AD, zaterdag 10 oktober 2009

Hij voorspelt wie de verkiezingen wint en adviseert CEO's van multinationals. Dan Hill, specialist in Facial Coding, kan ieder gezicht lezen. Want gezichtsspieren zijn de sterkste leugendetectors. “De FBI en de CIA werken al jaren met deze methode.”

“Wie is die man? Hij heeft een demonische uitstraling.” Dan Hill weet niet dat deze 'demonische persoon' Geert Wilders is. Hij legt uit: “Op deze ene foto lacht hij. Zelfs zijn oogspieren doen mee. Maar toch ontspant zijn gezicht niet. Hij blijft boos, ondanks dat hij lacht. Dat geeft hem iets duivels.” Dan Hill wordt in Amerika veelvuldig van stal gehaald. Tijdens de presidentsverkiezingen figureerde hij regelmatig op CNN en Fox, omdat hij op basis van gelaatstrekken vergaande voorspellingen deed. “John McCain verliest het van Barack Obama,” voorzag hij, “Hij laat teveel boosheid zien. Dat zie je aan zijn dichtgeknepen mond. Obama is blij en zijn lach is niet gespeeld want al zijn gezichtsspieren doen mee. En met een authentieke positieve uitstraling win je de verkiezingen.”

Dan Hill is directeur van het wetenschappelijk onderzoeksbureau Sensory Logic, dat onbewuste reacties en emoties onderzoekt en de non-verbale uitingen daarvan registreert. Op basis van dit onderzoek adviseert Dan Hill overheden en topmanagers van bedrijven als General Motors, Toyota en Glaxo Smith Kline. Maar wat maakt Dan Hill tot zo'n veelgevraagde wetenschapper? Hill ontvouwt zijn geheim: “Intermenselijk contact is meer gestoeld op emoties en instincten dan op ratio. Uit onderzoek blijkt dat mensen hun oordeel over anderen voor 55% procent baseren op de gezichtsuitdrukking, voor 38% op de stem en maar voor 7% op de inhoud van wat iemand zegt.” Het gezicht is dan ook de belangrijkste graadmeter in Dan Hills methode. “Aangezichtsspieren zijn direct verbonden met de huid. Elk seintje dat hersens aan de spieren doorgeven is daardoor zichtbaar. Hillary Clinton viel bij mij direct door de mand. Ze probeerde optimistisch over te komen door veel te lachen, maar haar oogspieren spanden niet aan. Alle emoties kun je aflezen zolang je een gezicht op microniveau bekijkt.”

Zonder te weten wie het zijn, krijgt Hill foto's voorgelegd van Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en Geert Wilders. Bij Balkenende staat hij lang stil. “Deze man laat wilskracht zien,” ziet hij. “Je ziet dat aan zijn mond, die houdt hij gesloten als hij luistert. Hij wil bovendien controle houden. Een gedisciplineerd persoon. Hij is lichtelijk neerbuigend, zijn mondhoeken staan iets naar beneden. Hij probeert te lachen maar die poging mislukt, want alleen zijn mond lacht en zijn ogen niet.” Wouter Bos' gezicht is volgens Hill beter 'leesbaar' dan dat van Balkenende. “Een gepassioneerde man,” constateert hij. “Met een hele sterke wil. Er zit woede in hem. Kijk naar zijn mond, hoe strak gespannen die staat. Hij heeft zijn lippen zelfs naar binnen gezogen. Zijn ogen zijn wijd open gesperd en zijn wenkbrauwen staan hoog. Hij wil heel benadrukken wat hij vindt. Hij is minder ingetogen dan Balkenende. Een heethoofd, die Wouter Bos.” Wilders komt er bekaaid van af. “Ik schrik van deze foto's, “ zegt Hill, “Hij doet me denken aan foto's van criminelen die ik heb gezien. Veel minachting en zelfs walging, je ziet het aan zijn mondhoeken. Zijn wenkbrauwen staan laag, zijn lippen knijpt hij vaak samen. Hij komt kil op me over, Wouter Bos is warmbloediger. Hij lijkt een slang.”

Balkenende een controlfreak, Wouter Bos een driftkikker en Geert Wilders een slang. Gaan dit soort conclusies niet wat ver op basis van gelaatsuitdrukkingen? Ook moeder natuur heeft haar aandeel in een gezicht. De één heeft nu eenmaal grotere ogen, hogere wenkbrauwen of een dunnere mond dan de ander. Maar volgens Dan Hill heeft Facial Coding daar niets mee te maken. “Het gaat er niet om hoe een gezicht eruit ziet, maar hoe de spieren in dat gezicht worden gebruikt. Ik ben geen tovenaar die magische voorspellingen doet. Ik let alleen maar heel goed op. Een gedachte wordt ingegeven door een emotie. Die emoties kun je aflezen aan een gezicht. Dat verraadt de intentie van iemand.” Als Hill directeuren adviseert, heeft hij het vooral over die emoties.“ Zo adviseer ik bijvoorbeeld een CEO met heel duidelijke gelaatstrekken. Je kunt bij hem direct zijn wilskracht aflezen. Maar tegelijkertijd ook minachting, zijn mondhoeken staan naar beneden. Dat schrikt mensen af. Ik heb hem dat uitgelegd. Hij ging bij zichzelf te rade en zag in dat het klopte. Hij moet daarom die emotie van neerbuigendheid voor zichzelf analyseren en niet zijn gezicht proberen anders te plooien. Want uiteindelijk kan niemand zijn gezicht hooghouden.”

kader

Dan Hill (1954) studeerde Engelse taal en letterkunde en won driemaal de prijs voor 'Best American Essay' van de New York Times. Woonde de eerste zes jaar van zijn leven in Italië, alwaar zijn fascinatie voor non-verbale communicatie ontstond. Is sinds 1998 directeur van het wetenschappelijk onderzoeksbureau Sensory Logic en geeft internationaal lezingen en trainingen. Treedt vaak op in de Amerikaanse media. Schreef drie boeken: Face Time, Body of Truth en Emotionomics. Het laatste boek is vertaald in het Nederlands: “Emotionomie.”

kader

de zeven 'afleesbare' basisemoties volgens Dan Hill:

Blijheid: geopende mond, ogen kleiner, mond- en oogspieren gespannen
Angst: geopende mond, ogen gesperd, wenkbrauwen laag
Woede: gesloten mond, open ogen, wenkbrauwen laag of samengeknepen
Verdriet: Wenkbrauwen iets hoger, mondhoeken omlaag.
Minachting/Walging: mondhoeken omlaag, bovenlip aangetrokken, wenkbrauwen laag
Verrassing: Wenkbrauwen hoog, ogen gesperd, mond geopend
Twijfel: Ogen samengeknepen, wenkbrauwen op verschillende hoogte, mond gesloten

8 opmerkingen:

 1. LENING AANBIEDING !!! Wij zijn ROBERTO KENNETH LENINGSMAATSCHAPPIJ Wij bieden zowel lang- als kortlopende leningfinanciering. Wij bieden veilige en vertrouwelijke leningen tegen een zeer lage rente van 3% per jaar, persoonlijke leningen, schuldconsolidatielening, risicodragend kapitaal, zakelijke lening, bedrijfsleningen, educatieve lening, woninglening en leningen om welke reden dan ook! Wij zijn het vertrouwde alternatief voor bankfinanciering en ons aanvraagproces is eenvoudig en duidelijk. Onze lening varieert van $ 5.000,00 tot $ 25.000.000,00. (Vijfentwintig miljoen dollar). Aanvullende informatie: we worden snel de particuliere, discrete en servicegeoriënteerde kredietkeuze voor algemene leningen. We zijn het bedrijf waar we terecht kunnen wanneer traditionele bronnen van leningen falen. Als je interesse hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onderstaande e-mail: robertokennety@gmail.com

  Bedrijfsnaam: Roberto Loan Service
  Bedrijfse-mail: robertokennety@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Getuig hoe ik mijn financiële zorgen beëindig


  Gooday iedereen, we verstrekken leningen aan particulieren, bedrijven en samenwerkende instellingen Ik ben mevrouw Clency Dexter. Ik woon in Florida en ik ben een gelukkige vrouw vandaag, ik wil de heer PENDELIS WEALTH bedanken vanwege de leningaanbiedingen, een godfearingman . (HET IS WAAR) contact via: pwloancompany484@gmail.com


  Vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Are you in financial crisis, looking for money to start your own business or to pay your bills? I got mine from Him. My blank ATM card can withdraw $ 2,000 daily. I got it from Her last week and now I have $14,000 for free. The blank ATM withdraws money from any ATM machines and there is no name on it, it is not traceable and now i have money for business and enough money for me and my family to live on . *email: int.hackers002@gmail.com

  GET YOUR BLANK ATM CREDIT CARD AT AFFORDABLE PRICE
  *He sell this cards to all our customers and interested buyers worldwide,the card has a daily withdrawal limit of $5000 and up to $50,000 spending limit in stores and unlimited on POS.*

  *email: int.hackers002@gmail.com

  *you can also call or whatsapp us Contact us today for more enlightenment
  +1(301) 329-5298

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dringende lening aanbieding.

  Gegroet, Is er een dringende behoefte aan een dringende lening, betaling van rekeningen, aankoop van onroerend goed, bedrijf, enz.? Een betrouwbare kredietverstrekker? Dit is uw kans. Wij bieden leningen aan met een rente van 2%. Stuur ons een e-mail voor de lening: ( inforamzanloan@gmail.com )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo allemaal, ik heb geld verloren aan zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik heb meer dan 3500 euro verloren aan nepgeldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter die ik contacteerde en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail:lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447883183014

  BeantwoordenVerwijderen
 6. SCHNELL UND ZUVERLÄSSIG BEREIT!!!!!!Caravellamariepierre@gmail.com


  Wir bieten Darlehen in Höhe von 5.000 € bis 9.000.000 € mit einer Rückzahlungsfrist von 1 bis 40 Jahren und einem Zinssatz von 2 % pro Jahr an.
  Wird kontaktiert, wenn Sie einen schnellen und zuverlässigen Kredit benötigen
  E-Mail: caravellamariepierre@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een lening nodig voor de aankoop van een huis, een auto of de financiering van uw verschillende activiteiten of projecten, stuur ons een e-mail. De aanvraag wordt snel verwerkt en het geld staat na 24 uur op je bankrekening.

  E-mail: brice.landry.ltd.corp@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vrijdag vrijdag van de afgelopen week kreeg ik een lening van 15000 euro van Steven Funds een online leningbedrijf, ik las wat getuigenis over hen en ik besloot om een sollicitatie te solliciteren en naar mijn grootste verrassing werd de lening goedgekeurd en overgebracht naar mijn account afgelopen vrijdag contact met hen op via e -mail stevenfunds@outlook.com of whatsapp +2347043593434 voor elke soort lening

  BeantwoordenVerwijderen