vrijdag 15 mei 2009

35 onder de 35

Management Team, 15 mei 2009
35 onder de 35
''De top' is president van Amerika'
tekst: Marieke van Willigen

De nieuwe lichting jonge vrouwelijke managers zit inmiddels volop in het zadel. MT hield een verkiezing onder 35 vrouwelijke managers onder de 35.

De leading lady's moesten aangedragen worden vanuit hun werkomgeving. Voorwaarde: ze moeten er op één of andere manier uitspringen als manager. Door bijvoorbeeld een reorganisatie, een opvallend personeelsbeleid of door een verliesgevend bedrijf op bijzondere manier winstgevend te maken. Die voorwaarde is breed, en de uitkomst is dan ook verrassend en veelzijdig. MT keek in 35 vrouwelijke managementkeukens.
Die keukens variëren van haute cuisine tot degelijke, Hollandse pot, want de 35 managers onder de 35 die MT uiteindelijk koos, komen uit alle hoeken en gaten. En dat is nog niet alles, ze hebben ook nog eens zeer uiteenlopende teams onder zich. Er zit bijvoorbeeld een piepjonge neurochirurg tussen die een onderzoeksteam leidt, een manager binnen de gemeente Zwolle, ondernemers, HR Managers en advocaten. Ze geven leiding aan kleine zelfsturende teams, aan grote, generieke afdelingen, aan alleen maar mannen of vooral aan vrouwen. Zijn er overeenkomsten behalve de leeftijd en geslacht? Misschien dat op een enkeling na bijna iedere vrouwelijke manager vindt dat zij haar werknemers moet begrijpen als ze iets wil bereiken. “Dat lijkt me een vrouwelijke eigenschap, die empathie,” merkt één van de managers op. Maar mogelijk is empathie sowieso de trend in de heersende managementopvattingen. De baas spelen is uit en kadaverdiscipline al helemaal.
'35 onder de 35' is een hoopvolle verkiezing. Jonge vrouwelijke managers van nu houden zich allang niet meer bezig met de ouderwets gezellige feministische barricades. De tent moet draaien, en goed ook. Strijdbaar zijn ze wel.“Ik vind het irritant als mensen vragen hoe ik dat met de kinderen heb geregeld,” zegt iemand. “Waarom vragen ze dat wel aan mij, maar nooit aan een man?” Voorspelling: over een jaar of tien wordt deze vraag in Nederlandse managementwereld niet meer gesteld. Dan zijn de bromberen allang vervangen door jongere managers, mannelijk of vrouwelijk.
* heeft of kent u ook zo'n ambitieuze of bijzondere vrouwelijke manager van onder de 35 jaar? Geef haar voor de volgende verkiezing op via ???email@mtmediagroup.nl. Vermeldt daarbij haar precieze functie-omschrijving, aantal mensen waar ze verantwoordelijke voor is, managementskill en geboortejaar.

Linda Raven (30)
Liet drie concurrerende uitzendbureaus intensief met elkaar samenwerken
Manager afdeling MBO-instroom Achmea
Geeft leiding aan: direct: 5 personen, 40 inhouse intercedenten, 1200 uitzendkrachten
Carrièrepad: begon als uitzendkracht en stuurt nu alle uitzendkrachten aan
Hoogst genoten opleiding: Management, Economics & Law, Universiteit Twente
Over tien jaar...”zet ik mijn talenten in die passen bij mijn levensfase op dat moment.“
credo: Kennis is macht, maar je bent nog machtiger met de juiste kennissen
“Mijn paard is mijn inspiratiebron voor management. Het is een kolos van 650 kilo die je in beweging moet krijgen en moet laten doen wat jij zegt. Je moet constant contact met hem houden en hem aanvoelen zodat je hem kunt sturen. Dat is ook zo bij leiding geven. Zonder sensitiviteit voor je medewerkers, kun je ze niet aansturen. Ik vind aanwezigheid niet zo belangrijk. Ik richt me op resultaten, en geef vrijheid in de manier waarop ze dat doen. Een leidinggevende moet doelmatig zijn, maar zeker niet star.
Claire van Campen (35)
Won samen met het management team de Dutch Hotel Awards
General Manager Amsterdam American Hotel
Geeft leiding aan : 140 mensen
Carrièrepad: Marriet Frankfurt, supervisor restaurant - Libanon Beiroet – restaurantmanager – Executive Housekeeper Krasnapolsky – operations manager American Hotel Amsterdam – general manager American Hotel Amsterdam
Hoogst genoten opleiding: MBO Hotelschool Tilburg
Over tien jaar...”wil ik nog steeds manager zijn van een hotel. Bijvoorbeeld van Hotel L'Europe of het Kurhouse. “
credo: Denk positief en doe alles samen.
“Een goede manager is iemand met visie. En verder heeft hij of zij gevoel voor mensen, voor hoe je ze moet begeleiden en sturen, hoe je andere tactieken moet aanwenden om mensen de dingen te laten doen die ze moeten doen. Ik ben zelf een 'people manager', mensgericht. Soms is dat moeilijk, zeker in deze tijden van crisis. Die is voelbaar in de hotellerie, we moeten alle zeilen bijzetten. Het zijn pittige tijden, er wordt veel van me verwacht als hotelmanager. Maar ik blijf gewoon eerlijk over de stand van zaken. Als je niet eerlijk bent naar je personeel, komt de aap later alsnog uit de mouw, en dan is de schade veel groter. “
Chantal Vergouw (32)
Winnaar Manager of the Year 2009
Geeft leiding aan: 70 mensen
Carrièrepad ING: Management Trainee - Financieel adviseur - Formulemanager - Salesmanager - Directeur Utrecht - Districtsdirecteur Retail Midden-Nederland - Head Mid-Corporate Clients Wholesale Insurance
Hoogst genoten opleiding: Rechten, Universiteit van Amsterdam
Over tien jaar....”ben ik verantwoordelijk voor een bedrijfsonderdeel waar verandering centraal staat en heb ik nog voldoende ruimte voor mijn stichting voor natuurbehoud, www.stichtingspots.nl
Credo: Face your fears, live your dreams
“ Mensen luisteren echt niet naar je omdat jij nu eenmaal hun leidinggevende bent. Je moet mensen intrinsiek motiveren. Ik zet mensen in hun kracht door me oprecht in ze te verdiepen en ze te coachen. Als manager moet ik in een veranderende omgeving dicht bij mijn eigen waarden blijven, scherp zijn, lastige beslissingen nemen en mensen helpen de juiste prioriteiten te stellen. De grootste valkuil is dat je denkt dat jouw manier van leidinggeven voor iedereen werkt. Je moet als manager juist kunnen schakelen tussen verschillende stijlen, omdat alle mensen anders zijn. “
Marleen Rameckers (33)
Verveelde zich tijdens de zwangerschap en bedacht knuffeldieren die nu mondiaal in 400 winkels worden verkocht
Directeur Snoozybaby
Geeft leiding aan: 5 personen en 15 distributeurs
Carrierepad: consulent Vedior uitzendbureau-Marketing manager ABN Amro - directeur eigenaar Snoozybaby
Hoogst genoten opleiding: Heao Communicatie en Economie
Over tien jaar....”wil ik in plaats van in 18 landen in 30 tot 40 landen verkopen. Ik wil mijn productlijn verder uitbreiden. En ik wil eigen agenten. “
credo: Niet lullen maar poetsen
“Eigen initiatieven en creativiteit van je werknemers moet je altijd belonen. Samen kom je tot iets. Goed management is delegeren. Je moet nooit op je eigen kennis gaan zitten en dingen alleen willen doen. Ik vond dat eerst moeilijk, want je begint je bedrijf met jezelf. Snoozebaby heb ik opgezet toen ik zwanger was. Ik was bang voor een gat in mijn cv. Ik heb dit bedrijf dus eigenhandig gebouwd. Maar ik heb geleerd om me open te stellen voor anderen. Een frisse wind is goed voor een bedrijf.
Cristel Hodes (35)
Stapte in de kleine bedrijven van haar ouders, maakte ze groot en verkocht er een paar door.
directeur/eigenaar Hodes® Group, een bedrijf dat ondermeer medische protheses maakt.
Geeft leiding aan: 25 personen
Carrièrepad: marktonderzoeker bij Johnson en Johnson – administratief medewerker Hodes Thuiszorg BV– commercieel directeur Hodes® Group – General Manager Hodes® Group
Hoogst genoten opleiding: Bedrijfseconomie Hanzehogeschool te Groningen, General Management (IDP) Nyenrode
Over tien jaar....”wil ik dit bedrijf nog verder hebben uitgebouwd tot een mooi groot familiebedrijf“
credo: Carpe Diëm
“Ik ben recht door zee en ik heb er een hekel aan als managers alleen maar achter hun bureau zitten.
Mijn bedrijf is geen strafkamp, maar ik ben snel in het geven van complimenten of corrigerende opmerkingen. Ik loop niet weg voor problemen. Ik neem beslissingen, al zijn die soms niet leuk. Je moet vooruit komen, ook als je tegenwind hebt. Verder moet een manager een dynamische persoonlijkheid zijn en goed luisteren naar de organisatie. Van daaruit krijgt hij visie. Of ik dat zelf heb? Jazeker, door de jaren heen heb ik veel geleerd.
Roos Tabak (26) en Chantal Stokman (29)
Managementduo dat het uitzendbureau Studentenwerk binnen vijf jaar van één tot zeventien vestigingen opstuwde.
Roos Tabak: commercieel manager Studentenwerk Chantal Stokman: operationeel manager Studentenwerk.
Geven leiding aan: direct: 85 mensen, indirect 250 mensen
Carrierepad Roos: Recruter Studentenwerk – accountmanager Studentenwerk – lid Managementteam
Carrierepad Chantal: Recruter Studentenwerk – resp. vestings- regiomanager Studentenwerk – lid Managementteam
Hoogst genoten opleiding Roos: Vrijetijdsmanagement Hogeschool In Holland
Hoogst genoten opleiding Chantal: Beleid, communicatie & organisatie, Vrije Universiteit (VU)
Over tien jaar....”Hopen we nog steeds in deze organisatie te zitten.“ Roos: “ En dan misschien nog meer de internationale kant op.”
credo Roos:”Door positief te denken word je gelukkig en succesvol.”
credo Chantal: “Willen is kunnen”
Roos en Chantal: “Transparantie en je voelsprieten uitzetten, dat is de kern van ons managementbeleid. Opletten wat mensen zeggen en denken. In gesprek gaan.”
Roos: “Vroeger was het nog wat meer cowboy. Laten we dit doen, laten we dat doen, we waren toen nog klein, dus toen kon dat nog. Maar als je nu zegt: 'we gaan links,' moeten er dus wel 250 mensen naar links.”
Chantal:”We hebben een behoorlijke professionaliseringsslag gemaakt ja. Maar we zijn dan ook vanuit niets naar iets gegaan. Dat geeft ontzettend veel positieve energie.”
Miriam Luizink (34)
Brengt wetenschap via 40 spinnoffs op de markt
Zakelijk directeur Mesa+ (nanotechnologie). Nanotechnologie gaat over de techniek van het kleinste: bijvoorbeeld de perforatiegaatjes in medicijnen voor astmapatiënten.
Geeft leiding aan: direct 12 personen, totaal 500 personen
Carrièrepad: Onderzoeker KPN – consulent KPN Costa Rica – projectmanager ontwikkelingsmaatschappij – Zakelijk directeur Mesa+
Hoogst genoten opleiding: Technische natuurkunde Universiteit Twente (UT)
Over tien jaar....”heb ik geen idee waar ik sta. Ik kies er bewust voor om geen plan te hebben, anders had ik deze baan ook nooit gehad. “
credo:”Blijf jezelf altijd ontwikkelen.”
“Ik pas me niet aan, ik ga niet doen wat gangbaar is. Ik ben authentiek, ook als manager. Ik heb veel jonge mensen in mijn team en ik vind het belangrijk om hen kansen te geven. Het geeft me voldoening dat het me gelukt is 4000 vierkante meter productiecapaciteit te realiseren. Zo kunnen de bedrijven die een product maken op basis van nanotechnologisch onderzoek, gezamenlijk gebruik maken van deze peperdure apparaten.”
Leonie Dennenberg (35)
Haalt ambtenaren achter het raam vandaan
Geeft leiding aan: 26 personen
Carrierepad: organisatie-adviseur gemeente Enschede ten tijde van de vuurwerkramp – senior medewerker stadsdeelmanagement Enschede – directiesecretaris gemeente Zwolle – Hoofd Leefbaarheid en Participatie Zwolle
Hoogst genoten opleiding: Bestuurs- en organisatiewetenschappen, Universiteit Nijmegen (UN)
Over tien jaar....”werk ik nog steeds bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Bij een corporatie of een gemeente. In een hogere managementfunctie. “
credo: “If you reach for the stars, you will hit the moon.”
“Ik heb de afdeling geprofessionaliseerd door vier teams te laten samenwerken. De cultuur heb ik om gegooid. Een voorbeeld is de vergadercultuur. Waarom lopen vergaderingen uit? Ik ben niet bang om vergaderschema's om te gooien. Ik schep duidelijkheid: we maken samen een stip op de horizon en daar werken we consequent naar toe. Daadkracht en slagkracht, daar moet je voor zorgen. En als ik dan zie dat er in een wijk geen overlast meer is, ben ik blij dat deze nieuwe aanpak zo goed werkt.”
Mirjam van Dijk (31)
Besteedt 43 miljoen op de halve procent nauwkeurig.
manager Productie en Financiën, Utrecht Medisch Centrum (UMC)
Geeft leiding aan: 7 personen
Carrièrepad: KPN Telecom, operational control – UMC Utrecht bedrijfseconomisch medewerker – controler Innovam – controler UMC– hoofd Productie en Financiën UMC
Hoogst genoten opleiding: HEAO Bedrijfseconomie, Hogeschool van Utrecht (HvU)
Over tien jaar....”weet ik niet waar ik zit. Het leven komt zoals het komt. “
credo: Eerlijkheid duurt het langst
“Ik probeer het beste uit mijn team te halen. Het zijn allemaal HBO'ers en academici, dus ik heb een zelfsturend team. Het is belangrijk dat iedereen zich ontwikkelt. Dat hoeft niet opwaarts te zijn, het kan ook zijwaarts. En natuurlijk eerlijkheid. Vroeger had ik managers die met de deuren dicht besluiten namen. Dat doe ik niet. Ik maak mijn team deelgenoot, en samen zoeken we naar een eventuele oplossing. Mijn managementfunctie bestaat alleen uit het feit dat ik weet wat het eindproduct moet zijn. En hoe we daar naar toe gaan, dat zoeken we samen uit.”
Zaina Ahmed-Karim (35)
Is de eerste vrouwelijke en allochtone partner van Ernst en Young.
Partner Ernst & Young Financial Services
Geeft leiding aan: 80 personen
Carrièrepad: via het nominale carrièrepad van Ernst en Youngh van assistent accountant tot register accountant, voorgedragen als partner.
Hoogst genoten opleiding: Economie, VU postdoc VU
Over tien jaar....”hoop ik een senior partner van Ernst en Youngh te zijn met veel ervaring. Maar voorlopig ben ik nog aan het genieten van het feit dat ik partner ben. “
credo: “Ga ervoor, blijf op je pad en geef niet op.”
“Er zijn inderdaad weinig allochtonen bij Ernst en Young, hoewel er bij de instroom meer allochtonen zitten. Dus dat gaat ongetwijfeld veranderen, kwestie van tijd. Of ik bij gelijke geschiktheid eerder de vrouw of allochtoon aan zou nemen? Tuurlijk niet, waarom? Ik doe niet aan positieve discriminatie. Vrouwelijke managers zouden net als mannen wat meer moeten blijven hangen na een vergadering. Vrouwen gaan altijd meteen hun werk afmaken, is mijn ervaring. Terwijl je het meeste hoort bij het napraten.”
Angelina Schoonewille (33)
Is de enige vrouwelijke manager in de ruim tweehonderd jaar van het grafische bedrijf Wegener.
Manager Wegener Nieuws Druk Twente
Geeft leiding aan: direct: 10 totaal: 100 (waarvan ruim 90% mannelijk)
Carrièrepad: Wegener projectleider nieuwbouw krantendrukkerij- projectleider verpakkingsmachines Den Haag – Projectleider grafische sector heel Nederland – medebedenker en trainer worldclass manufacturing - Manager Wegener Nieuws Druk Twente
Hoogst genoten opleiding: Technische Bedrijfseconomie (UT)
Over tien jaar....”heb ik een leidinggevende functie in een complex bedrijf waarbij ik het praktische proces en strategie kan begeleiden. In welke sector weet ik niet. “
credo:”Blijf dicht bij jezelf.”
“Je moet wel tegen de mannencultuur kunnen ja, als je hier manager bent. Ik vind het prima. Mannen zijn recht door zee en het is juist een toevoeging dat ik hier als vrouw de baas ben. Vrouwen wegen meer af, durven meer hun kwetsbaarheid laten zien. Mensen komen voor alles naar me toe, dat kon vroeger niet. Van macho- of haantjesgedrag heb ik nooit last gehad. Ze zijn juist lief voor me, de mannen.”
Kirsten Bruijel (34)
Maakte ondermeer 'de Ultieme Woondroom' voor SBS 6 en spant daarmee de media maximaal voor het karretje van UNETO VNI.
Hoofd communicatie UNETO VNI installatietechniek en technische detailhandel
Geeft leiding aan: 9 personen
Carrièrepad: programmamaker Dump TV – hoofd productie RTV-Utrecht – Marketing & Communicatiemanager Burhrmann Company – communicatieadviseur Sijthoff en Van Spronsen – communicatiemanager Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) – persvoorlichter UNETO-VNI - hoofd communicatie UNETO-VNI
Hoogst genoten opleiding: studeerde Rechten, Sociologie en Kunstacademie maar maakte de studies niet af. Studeert momenteel Strategische Communicatie op Nijenrode
Over tien jaar....”tja, wat is de top? President van Amerika. In de tussentijd blijf ik heel hard werken. “
credo: Pluk de dag
“Ik heb nooit een plan gehad. Ik wil gewoon goed zijn in mijn vak. En bij UNETO VNI wil ik het imago maximaal beïnvloeden. Als manager vind ik het belangrijk om innovatief te zijn. Dat krijg je vooral door open te staan voor je omgeving. Die omgeving moet ruimte geven om te kunnen scheppen. Bovendien moet een manager nooit stil staan. Stilstand is dodelijk voor creativiteit en vernieuwing.”
Esther Haaksman-Bakker (35)
Professionaliseerde stafafdelingen binnen Tele2 en Versatel tijdens hun groei van 40 naar 700 man personeel
Directeur Inkoop, Juridische zaken, Regelgeving en Procesmanagement Tele 2
Geeft leiding aan: direct: 20 man
Carrierepad: Begon in Nederland bij Nokia – vertrok naar Spanje voor Nokia om als logistiek manager het mobiele netwerk Amena bouwen – logistiek manager Nokia in o.a. Tel Aviv en Istanbul - inkoopmanager Versatel – directeur Inkoop, Juridische zaken, Regelgeving en Process management Tele2
Hoogst genoten opleiding: Bedrijfskunde Erasmusuniversiteit Rotterdam
Over tien jaar....”heb ik een COO-achtige rol “
credo: Doe iets goed of doe het niet
”Management is in ieder geval niet mensen klein houden. En ook niet jezelf op de voorgrond plaatsen. Je moet met je team een prestatie leveren. Je werknemers moeten dus juist uitgedaagd worden en ze moeten kunnen groeien. Het team moet zich bewust zijn welke positie Tele2 inneemt in de markt, en ook wat de waardes van het bedrijf zijn.”
Marije Lely (33)
Begeleidde de integratie van de Postbankformule in de ING – formule voor Midden- Kleinbedrijf (MKB)
Manager Commerciele Mid Office Retail MKB, ING
Geeft leiding aan: 140 mensen
Carrièrepad: ING Global Management trainee Parijs, - opzetten Creditcard tak ING in Frankfurt - Manager Commerciele Mid Office Retail MKB
Hoogst genoten opleiding: Bedrijfseconomie RUG
Over tien jaar....”doe ik nog steeds wat ik leuk vind en grijp ik alle kansen die ik krijg. “
credo: Doe alleen de dingen waar je energie van krijgt
“Management bestaat voor mij uit vier dingen: 1. Aandacht hebben voor werknemers en weten waar ze mee bezig zijn, 2. werknemers vertrouwen geven 3. werknemers richting geven, zeker ten tijde van crisis 4. Er zijn. Verder vind ik het belangrijk dat je als manager altijd scherp bent, zeker als het minder goed gaat met het bedrijf. En duidelijkheid staat natuurlijk voorop. “
Marike Broekman (30)
Deed en doet baanbrekend medisch onderzoek
Neurochirurg in opleiding, onderzoeksleider van een onderzoek naar hersentumoren.
Geeft leiding aan: internationaal onderzoeksteam van 5 personen.
Carrièrepad: promotie-opleidingsplek neurochirurgie UMCU - kreeg beurs hersenstichting om internationaal onderzoek naar hersentumoren te leiden.
Hoogst genoten opleiding: Rechten en Geneeskunde Universiteit van Utrecht (UvU), promoveerde in Geneeskunde
Over tien jaar....”ben ik een neurochirurg die nog meer onderzoek kan doen en medisch-wetenschappelijk onderzoek begeleidt.”
credo: “Blijf je verwonderen”.
“In de medische wereld is management anders dan in het bedrijfsleven. Het werkt hier meer volgens het concept leerling-gezel-meester. In sommige onderdelen merk ik dat ik een meesterrol heb, soms ben ik nog de leerling. Mijn onderzoeksteam stimuleer ik door ze zichzelf zinnige vragen te laten stellen. Daardoor komt er een creatief denkproces op gang. Voor patiëntenzorg moet je een goede manager zijn. Ik denk zeker dat artsen managementcapaciteiten hebben, maar soms hebben ze een te groot takenpakket.”
Madelon Fortuin (35)
Koppelde een gedifferentieerd businessmodel voor adverteerders aan het spelen van casual games op de site Zylom.
General salesmanager Realgames Europe BV in Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland.
Geeft leiding aan: 28 mensen
Carrièrepad: Salesmanager CBS Outdoor – commercieel directeur CBS Outdoor - commercieel directeur Benelux MTV Networks – account director Advance
Hoogst genoten opleiding: Nederlandse taal- en letterkunde Universiteit Leiden
Over tien jaar....”ben ik de tweede vrouw op een plek waar ik kan doen waar ik goed in ben. Ik wil geen CEO worden. Het is eenzaam aan de top. En iemand anders mag eindverantwoordelijk zijn over afdelingen die ik helemaal niet leuk vind. “
Credo: “Maak anderen en jezelf gelukkig.”
“Een manager moet een leider zijn, die voor de troepen uitgaat. Zij moet die troepen ook meekrijgen. Daarvoor moet zij haar mensen inspireren. Natuurlijk leiderschap en dominantie wordt nog wel eens met elkaar verward. Een natuurlijke leider heeft een doel voor ogen en weet hoe zij mensen in beweging krijgt. En dat is iets anders dan pure dominatie.”
Caroline Wolderling (33)
Filterde alle zinloze tests uit de persoonlijke verzorgingslijn van Sara Lee
Manager Product Evaluation Sara Lee Household & Body Care Research
Geeft leiding aan: 6 personen
Carrièrepad: Validatie-analist Centocor – Heineken Sensory Scientist (biersmaakonderzoeker) wereldwijd – Heineken Total Productive Management – Sara Lee Manager Product Evaluation
Hoogst genoten opleiding: Voeding en Gezondheid Universiteit Wageningen
Over tien jaar....”sta ik hoger op de managementladder. Ik zit nog steeds in de voedings- of gezondheidsbranche, in een baan die zowel inhoudelijk is als waar het communicatieaspect een rol speelt. “
credo: “Resultaat telt”
“Een goede manager zorgt dat de targets worden gehaald zonder dat zij over lijken gaat. Dat krijg je door te zorgen dat je werknemers betrokken zijn bij het project. Ik ben niet het type manager dat werkbriefjes uitdeelt als dat niet nodig is. Ik vind het prettig om in een gemengde omgeving te werken, en niet in een mannenwereld, zoals bij Heineken. In een mannencultuur zijn vrouwen toch aliens. In een werkomgeving met zowel vrouwen als mannen, worden de beste eigenschappen naar boven gehaald.”
Cindy Oude Hengel (32)
Werd door haar bedrijf uitgeroepen tot meest gewaardeerde medewerker. Q-Consult Bedrijfskundig Advies behoort tot de Beste Werkgevers van Nederland.
Unit- en HR-manager, lid directieteam en partner bij Q-Consult Bedrijfskundig Advies
Geeft leiding aan: 10 mensen
Carrièrepad: van junior tot senior consultant bij Q-Consult - teamleider bij Smurfit Kappa Solid Board – HR- en unitmanager bij Q-Consult
Hoogst genoten opleiding: Bedrijfskunde, Universiteit Nijmegen
Over tien jaar....”ben ik nog steeds partner bij Q-Consult en werk ik met een enthousiast en gedreven team.”
credo: “Loyaliteit leidt tot resultaat.”
“Een goede manager moet de samenwerking binnen het team bevorderen. Zij is open, eerlijk en oprecht en tegelijkertijd kritisch. Ze helpt haar mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, want als ze zich niet ontwikkelen, zullen ze ook niet tot resultaten komen. En resultaten moet je nooit uit het oog verliezen, het een mag niet ten koste gaan van het ander.”
Marlous Velthof (29)
Goot alle zorg op het gebied van autisme in een franchiseconcept
advocaat bij Holland van Gijzen
Geeft leiding aan: 7 tot 8 personen.
Carrièrepad: Stage Promes Van Doorn Curaçao, bestuursjurist Raad van State, advocaat Holland van Gijzen
Hoogst genoten opleiding : Rechten, universiteit Maastricht
Over tien jaar....”ben ik advocaat in een maatschap. “
credo: Waar een wil is, is een weg.
De kern van management is communiceren. Ik heb geleerd dat ik de lat voor mezelf niet op anderen moet leggen. Vroeger kon ik treurig worden van een tegenvallend resultaat van iemand. “Is dit het nu?” dacht ik dan. Nu weet ik dat het aan mijn eigen aansturing ligt. En verder werk ik met lijsten waarop staat wat ik moet doen en wat nog gedaan moet worden.”
Carla de Barros de Barbosa (34)
Realiseerde een langdurig samenwerkingsverband tussen studenten en bedrijfsleven.
Directeur/eigenaar Linden & Barbosa marketing en PR
Geeft leiding aan: 13 werknemers en 4 studenten
Carrièrepad: Consultant P&R – persvoorlichter Foxkids Fox8 – 2001 oprichting Linden en Barbosa
Hoogst genoten opleiding: Business Communications European University Den Haag
Over tien jaar....”is Linden en Barbosa internationaal gegaan.“
credo: “'Vooruit' wordt bepaald door welke kant je opkijkt.”
“Ik let erop dat ik altijd een team samenstel van mensen die niet teveel op elkaar lijken. Ik doe dat via het MBTI model. Dat is een test waarin je kunt zien hoe mensen zijn en hoe ze in verschillende situaties reageren. Mensen met hetzelfde profiel, zullen het snel met elkaar eens zijn. Dat werkt niet altijd optimaal. Verder geef ik iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid. Ik geef geen antwoorden, ik laat mensen zelf het antwoord bedenken, zodat ze gemotiveerd naar een oplossing of een alternatief zoeken. “
Leantine van der Jagt (32)
Zorgt voor een omzetgroei van meer dan 200% per jaar
Directeur/eigenaar Tenne Cosmetics, bedrijf dat huidverzorging en cosmetica verkoopt aan parfurmerieën (zoals Douglas) en schoonheidssalons
Geeft leiding aan: 10 mensen
Carrièrepad: Smith's senior accountmanager wholesale - interim marketing manager Ben & Jerry's – oprichter/directeur/eigenaar Tenne Cosmetics
Hoogst genoten opleiding: HBO Communicatie en Economie, HES Rotterdam
Over tien jaar....”heb ik eigen salons. En Tenne Cosmetics isde grootste distributeur van grote merken.“
credo: Work hard, relax hard
“Ik ben van huisuit een topsporter, ik roeide op topniveau. Verliezen komt dus niet in mijn woordenboek voor. Als manager zie je mijn sportachtergrond terug in mijn coachende rol. Ik ben steeds bezig ons bootje zo in te richten dat we de wedstrijd kunnen winnen. Ik ben ongeduldig, als iets in mijn kop zit, zit het niet in mijn kont. Aan de andere kant geef ik mijn mensen veel ruimte. Iedereen is zijn eigen ondernemer. Werken moet je zien als je hobby.”
Marije Mulder (31)
Verbindt de zakenwereld commercieel met de ideële wereld
Directeur Stichting laluz, een uitzendbureau voor professionals die voor een goed doel willen werken.
Geeft leiding aan: 60 mensen
Carrièrepad: Junior congresmanager internationaal congresbureau CAOS – junior marketeer Douwe Egberts – marketingmanager Douwe Egberts Horeca – promotiemanager vastgoed Corio – sales & marketing accountmanager Weekbladpers Tijdschriften – directeur laluz
Hoogst genoten opleiding: Cultureel Management HvU
Over tien jaar....”ben ik directeur van War Child “
credo: “Volg je gevoel”
“Ik werk met mensen van bijvoorbeeld Shell en Unilever, maar ook met verschillende goede doelen als Pink Ribbon en Dokters van de Wereld. Ik vind het dan ook belangrijk om te luisteren naar wat de markt zegt, wat je gevoel je ingeeft, om zo tot goede synergie te komen. Hoewel er veel vrijwilligers werken bij laluz, verwacht ik professioneel gedrag. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Niet alleen fun is belangrijk, maar er moet input geleverd worden. Zo brengen we als team laluz naar een nog hoger plan.”
Geeske Wildeman (32)
Wordt alom geroemd om haar doorzettingsvermogen
Directeur/eigenaar Jacques Necker, onderzoeks-, advies- en detacheringsbureau voor het openbaar bestuur
Geeft leiding aan: 35 personen
Carrierepad: regiojournalist- eindredacteur – voorlichter ministerie Sociale Zaken –adviseur/ onderzoeker Jacques Necker – directeur/eigenaar Jacques Necker
Hoogst genoten opleiding: Politicologie, Leiden
Over tien jaar....”ben ik wethouder in een grote stad. “
credo: Don't bother
“Ik zeg altijd na elke vergadering: “go, go, go!” Mijn leiderschap is er op gericht anderen te enthousiasmeren om zichzelf te ontwikkelen. Dat vertaalt zich terug in onze dienstverlening en dat is wat opdrachtgevers waarderen. Ik wil meer omzet maken, en dat kun je nooit alleen. Een leider moet duidelijk zijn, vind ik. Als iemand niet functioneert, moet je er niet omheen draaien en dat gewoon zeggen. Ook als dat een pijnlijk gesprek is. En verder is het belangrijk dat je simpelweg een leuk team hebt, als je iets wilt bereiken. Een team waarin je kunt lachen.”
Henrike Karreman (34)
Slaat brug tussen politiek en praktijk
Programmamanager Justitiële voorwaarden, Ministerie van Justitie.
Was tot voor kort tevens landelijk bestuurslid Groen Links
Geeft leiding aan: 6 direct: totaal 10-15 personen
Carrierepad: rijkstrainee Justitie – beleidsmedewerker internationale tak van het vreemdelingenbeleid – interimmanager stichting intermin - Programmamanager Justitiële voorwaarden
Hoogst genoten opleiding: Polticologie, Leiden
Over tien jaar..”ben ik wethouder in Rotterdam.”
credo: doorbreek impasses door op te lossen
“Een goede manager schrijft succes niet aan zichzelf toe. Je doet het altijd samen. Ik weet niet of dat een vrouwelijke manier van kijken is. Ik ben trots op ons beleid om recidive terug te dringen door voorwaardelijke straffen. Door nauw samen te werken met de instanties die de ideeën in de praktijk gaan brengen, zijn deze politieke ambities nu in een haalbaar vat gegoten. Randvoorwaarden scheppen om uitvoering mogelijk te maken, dat is wat ik probeer. En ik zit dicht bij het politieke vuur, dat scheelt. “
Joyce van den Hoek Ostende (34)
slaagt er in om alle partijen met elkaar in gesprek te brengen en tot zaken te komen
Manager bij ProRail, afdeling Spoorontwikkeling
Geeft leiding aan: 25 planontwikkelaars
Carrierepad: Procesmanager NS Reizigers- cowgirl in Nieuw Zeeland – verzorger van paarden met probleemgedrag – Manager ProRail
Hoogst genoten opleiding: Arbeids- en organisatiepsychologie UvA, Integrated Resource Management (APICS, zelfstudie)
Over tien jaar..”heb ik geen idee wat ik doe. Ik ben gestopt met mijn leven ver vooruit te plannen. ”
credo: Vind de ware stem van je hart en volg haar
“Ik ben er trots op dat ik het laatste half jaar regelmatig mensen en afdelingen met elkaar verbindt. Die werken daardoor steeds effectiever samen. Hoe ik dat doe? Ik zoek de kernfunctionarissen die verschil kunnen en breng ze letterlijk met elkaar in gesprek. Een goede manager is voor mij iemand die handelt met lef, hart en humor. En natuurlijk langetermijnvisie. Ik wil mensen in hun eigen kracht zetten en inspireren.”
Linda Sibie (28)
M2Media kreeg in 2007 de mediaprijs AMMA – Mediabureau van het jaar. Dit jaar is het bedrijf opnieuw genomineerd (uitslag in mei).
Accountdirecteur M2media, een bedrijf dat geïntegreerde crossmediale communicatie-/media- adviezen geeft.
Geeft leiding aan: 8 mensen
Carrièrepad: intercedent Multijob – office- en accountmanager M2Media – accountdirector M2Media en lid Management Team.
Hoogst genoten opleiding: Heao Communicatie Leeuwarden
Over tien jaar....”ben ik algemeen directeur van M2Media “
credo: “Werk met passie en plezier.”
“Ik streef naar maximale klanttevredenheid om dit te realiseren heb je gedreven mensen nodig. Mensen mogen fouten maken. Ik heb al zo vaak gezien dat mensen juist door hun fouten het licht zien. Als je mensen die ruimte wilt geven, moet je ze zeker niet bij de hand meenemen. Ik ben erg voor het principe van “learning by doing”. Zo ben ik zelf ook al die jaren gecoacht. Dit is typerend voor onze organisatie.”
Camila da Silva Valim (28)
Zette het Amerikaanse TV-format 'Wipeout' in één klap op de internationale markt in 28 landen
Hoofd Marketing en Onderzoek Endemol International
Geeft leiding aan: 6 personen
Carrierepad: binnen Endemol opgeklommen via redacteur – marketingcoördinator – manager onderzoek – manager marketing – hoofd Marketing en Onderzoek
Hoogst genoten opleiding: Mediastudy University Southampton
Over tien jaar... 'ben ik Chief Creative Director bij de wereldbekende publiciteitsagentschap Saatchi & Saatchi"
credo: Blijf jezelf
“In deze tijd van kredietcrisis is er veel onrust. Als manager wil ik rust bieden. Ik ben absoluut een peoplemanager. Daarom heb ik moeten leren dat niet iedereen je leuk vindt. Maar toen ik me dat eenmaal had gerealiseerd, wist ik hoe ik mensen kon aanspreken zonder persoonlijk te worden. Bij Endemol werken veel sterke vrouwen. Dat vind ik heel motiverend.”
Anne van der Hidden (30)
Herstructureerde de organisatie van Medi Mondzorg zo dat het bedrijf nu op de kaart staat.
Adjunctdirecteur Medi Mondzorg
Geeft leiding aan: 85 mensen
Carrièrepad: CRA bij Sanofi Synthelabo – van projectmanager naar adjunctdirecteur bij een medische uitgeverij, Ariez – adjunctdirecteur Medi Mondzorg
Hoogst genoten opleiding: Biologie UvA, Nima A en diverse managementopleidingen
Over tien jaar....”heb ik een eigen bedrijf. “
credo: 'Nee' bestaat niet. Alles kan.
“Management is bij ieder persoon en ieder bedrijf anders. Daar moet je als manager oog voor hebben. Mij noemen mijn werknemers vaak “streng doch rechtvaardig.” Dat klopt wel. Ik ben eerlijk en recht door zee. Ik vind het niet moeilijk om een zware beslissing te nemen. Bij een grotere organisatie moet je als manager oppassen dat je niet teveel meegaat in de waan van de dag. Ik vind dat ik me bewust moet zijn van de inhoud van mijn werk.”
Joke van der Eerden (34)
Heeft de aquisitieafdeling zo geprofessionaliseerd dat het aantal binnengehaalde klanten is verdriedubbeld.
Senior Salesmanager ALD Automotive
Geeft leiding aan: 9 mensen
Carrièrepad: relatiebeheerder Arma, consultant en commercieel directeur Alpha Search, senior accountmanager Athlon Auto lease - salesmanager ALD Automotive
Hoogst genoten opleiding: Heao Commerciële economie Amsterdam
Over tien jaar....”ben ik commercieel directeur bij een middelgrote of grote leasemaatschappij. “
credo: “Geniet van elke dag!”
“Een manager is niet de baas. Hij laat mensen juist vrij. Want alleen in vrijheid kun je het beste in je mensen naar boven halen. En dat is wat een manager moet doen. Ik vind het moeilijk om aan te voelen wanneer ik mensen moet controleren en wanneer niet. Iemand kan bijvoorbeeld heel goed en slim zijn, maar gewoon dingetjes vergeten. Je moet dus een goed totaalbeeld van iemand hebben als manager, van zowel zijn sterke en zwakke kanten.”
Arwen Obenmeyer (32)
Buigt problemen rond de kredietcrisis om tot een voordeel
Clustermanager VNU Exhibitions, bedrijf dat vakbeurzen organiseert in de Jaarbeurs Utrecht
Geeft leiding aan: direct: 21 mensen, totaal rond de 100
Carrièrepad: Accountmanager IDG Communications - exhibitionmanager Reed Exhibitions Nederland – projectmanager VNU Exhibtions Europa - clustermanager VNU Exhibitions
Hoogst genoten opleiding: Hogere Hotelschool Leeuwarden
Over tien jaar....”ben ik CEO. “
credo: “Actions speaks louder then words.”
“Mensen moet je laten schitteren als manager. Ik zie dat mensen zichzelf vaak onderschatten. Als je ze in staat stelt hun eigen koers te varen, zijn ze vaak verrast door hun eigen kunnen. En daar wordt ik weer blij van. Ik vind het mooi als mensen die voor mij werken, gevraagd worden voor een hogere functie. Daaruit blijkt dat niet alleen ik zie dat ze gegroeid zijn, maar dat ook andere mensen zien hoe goed ze zijn.”
Marie Wegenaar (27)
verzon het abonnement: gratis schoonheidsbehandelingen bij een herhaalde injectables
manager/mede-eigenaar Medisch Cosmetisch Instituut Intranos BV
Geeft leiding aan: 7 mensen
Carrièrepad: begon bij Intranos als kantoormedewerker en is nu directeur.
Hoogst genoten opleiding: HBO Accountmanagement Amsterdam
Over tien jaar....”zit ik nog steeds in dit bedrijf, maar dan is het bedrijf groter. “
credo:” Leer, ontwikkel en geniet.”
“Ik vind het fantastisch dat ik de kans heb gekregen om zo jong manager te zijn. Door mijn leeftijd ben ik flexibel en heb ik verfrissende ideeën. Ik hoor dat regelmatig terug. Ik heb een luisterend oor, ben altijd benieuwd naar de mening van een ander. Daardoor zie ik wat er goed en niet goed is in een organisatie. En door te overleggen en samen te werken, kan ik dingen waar nodig veranderen.”
Heleen Schouwenaar (29)
Maakt kleine onbekende bedrijfjes tot een internationaal succes.
General manager www.welikefashion.com
geeft leiding aan 7 mensen
Carrièrepad: management assistent Route Mobiel – GMG medewerker events - advocaat- manager Glubble, dat begon met een kantoor in Birmingham en inmiddels vestigingen heeft in Amsterdam, San Fransisco en Londen
hoogst genoten opleiding: Rechten, Universiteit van Amsterdam, LLM, kings college, London
Over tien jaar...”kan niemand ter wereld meer om welikefashion.com heen.”
credo: “Blijf altijd positief. En fit.”
“Naar mijn team luisteren, dat is wat ik als manager doe. Zonder team ben je als manager niets. Vroeger lag mijn focus op de advocatuur. Maar ik ontdekte dat ik het veel leuker vind om mensen aan te sturen, om ze net iets meer te laten doen dan ze eigenlijk wilden doen. Dat geldt trouwens ook voor mezelf. Ik ben een sportvrouw, loop marathons. Het leukste aan management vond ik het lanceren van de site welikefashion.com. Dan komt alles samen: leiding geven, creatief zijn en overredingskracht. Dat geeft een kick.”
Kiki Hirschfeldt (30)
Vindt het management van één bedrijf niet genoeg
Manager Director Coebergh Communicatie & PR , Directeur en medeoprichter Sinterklaas Bestaat
Geeft leiding aan 20 man bij Coebergh en zo'n 50 man bij Sinterklaas Bestaat
Carrièrepad: Coebergh: accountmanager-manager-general manager. Sinterklaas Bestaat: opgericht met een vriendin.
Hoogst genoten opleiding: Communicatiewetenschappen Universiteit van Amsterdam (UvA)
Over 10 jaar...”ben ik nog steeds managing director, maar dan met een grote rugzak vol ervaring.”
Credo: Doe iets, niet niets
‘Naast mijn werk bij Coebergh ben ik een groot deel van het jaar druk met de organisatie voor Sinterklaas Bestaat. Dat werk begint nu al. Ik hou bij beide banen de werksfeer goed in de gaten. Betrokken zijn bij mijn personeel, dat is wat ik als manager moet doen. Daarin moet je als manager trouwens wel je grenzen kennen. Je zit niet met je werknemers in de huiskamer. Maar als je goed in je vel zit, functioneer je beter. Leiding geven zit me in het bloed. Ik had als tiener een bijbaan bij een tankstation, en al snel werd ik ingezet om het personeel aan te sturen en in te zetten. Ik voel me nu eenmaal snel verantwoordelijk.”
Elze Dorenbos (30)
Scoorde een negen op het medewerkerstevredenheidsonderzoek
HR Manager WIN Project Assistents
Geeft leiding aan: 35 personen
Carrièrepad: bedrijfsjurist – recruter Utrechtse Juristen Groep (UJG) fieldmanager WIN – HR-manager WIN.
Hoogst genoten opleiding: Rechten Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Over tien jaar... “ben ik de beste en leukste HRM manager van Nederland.”
credo: hard werken en hard lachen
“Ik ben bevlogen, enthousiast en creatief. Je moet inspirerend zijn op het vlak waar je gezamenlijk mee bezig bent. Het accent ligt bij management wat mij betreft op de inhoud. Verder moet je je mensen niet te strak houden. Vooral niet gaan betuttelen en altijd de dialoog aangaan. Ik ben betrokken bij mensen. Dat kan lastig zijn: je moet een balans vinden tussen betrokkenheid en zakelijkheid. Maar verder ben ik wel trots op mezelf. Ik zit in het goede beroep. Ik heb invloed. En ik vind het leuk om invloed te hebben.

1 opmerking: