vrijdag 4 september 2009

Een collega onder begeleiding knock-out slaan

(Management Team 28 augustus 2009)

Tekst: Marieke van Willigen
Ziekmeldingen en vertrekkende werknemers. Een bedompte sfeer met een laat-maar-waaien werketos. Menig team heeft een oppepper nodig. Tien laagdrempelige tips om uw team blijvend op te vrolijken en om structurele veranderingen door te voeren.

1. Een bedrijfsvideo maken

Voor werknemers die geen hekel aan elkaar hebben, maar simpelweg op elkaar uitgekeken zijn. De video moet op een creatieve manier vertellen wat het bedrijf inhoudt. Dat kan in de vorm van een film of een documentaire. Deze vorm en de taakverdeling wordt bepaald tijdens een 'redactievergadering', aan het begin van de 'draaidag.' Om een video te maken, is een cameraman/vrouw, scenarioschrijver, regisseur en acteurs of deelnemers nodig. Let op: laat de leidinggevenden niet ook een leidinggevende rol hebben tijdens het maken van de bedrijfsvideo. Laat de immer dominante clustermanager bijvoorbeeld acteur zijn en niet de regisseur. Voordeel: het afgemonteerde DVD'tje kan mee naar huis. Zo heeft de bedrijfsvideo zelfs in het weekend nog effect. (www.orga-advies.nl)

2. vechten

Voor teams waar de onderlinge verhoudingen flink zijn verziekt. Onder begeleiding van een coach en een vechtsporter leren deelnemers boks- en jiujitsutechnieken. Daarna moeten ze met elkaar op de vuist. Zo kan het gebeuren dat de collega's Thomas en Carlijn, die al jaren elkaars bloed wel kunnen drinken, urenlang met elkaar aan het vechten zijn. Of dat de coach tijdens de bijeenkomst vraagt: “Wie wilt u op zijn bek slaan? Wie moet er hier een klap voor zijn kanis?” Uiteraard zijn er randvoorwaarden, niemand raakt gewond. Ieder gevecht heeft een winnaar. Maar je wint niet alleen op basis van kracht, je kunt ook punten krijgen omdat je het mooiste hebt gevochten. Na de vechtpartijen volgen de coachingsgesprekken. Doeltreffende methode. (www.hartatwork.nl)

3. drummen

Voor groepen waar de communicatie en cohesie te wensen over laat. Tijdens een drumworkshop (lekker lawaai maken, altijd prima) leren de teamleden door de verschillende ritmes onderling samen te werken. Deze methode werkt saamhorigheid in de hand. Aan het eind van deze teambuildingsbijeenkomst maken de deelnemers de vertaalslag naar de praktijk doordat ze bespreken waar de communicatieproblemen op het werk ontstaan en wat ze daar individueel aan kunnen doen.
(www.drumwerk.nl en www.cintea.nl)

4. Dialoogspel spelen

Dit spel is voor meerdere doelen inzetbaar. Bijvoorbeeld als u met een reorganisatie bezig bent maar het team nog mee moet krijgen. Bordspel waarbij ieder team waarden of doelen bedenkt. Deze waarden moeten positief geformuleerd worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn: “Er moet meer transparantie komen over de resultaten”. Vervolgens komt een stapel waarden- en vragenkaarten op tafel, zodat ieder teamlid een persoonlijke reactie moet geven vanuit zijn eigen werksituatie. Bevordert het inlevingsvermogen binnen het team en dus de werkbaarheid.
(www.tno-managementconsultants.nl)

5. Een goede daad verrichten

Waart in uw team de geest van de brombeer en de zeurkous rond? Handen uit de mouwen voor de goede zaak. Gezamenlijk een sportveld opknappen bijvoorbeeld, of met z'n allen een avond in een buurthuis verzorgen of een evenement organiseren voor demente bejaarden. Het helpt altijd, want een 'het kan nog veel erger' – effect doet iedere mopperkont verstommen. Bovendien moeten de miesmuizers buiten zichzelf kijken en daardoor leren ze hun klagelijke toon snel af. Deze teambuildingsmanier is voor herhaling vatbaar. Prettige bijkomstigheid: Liefdadigheidswerk is altijd goed voor uw bedrijfsimago.
(www.orga-advies.nl)

6. Flirten

Onder begeleiding van een flirtmanager gaan werknemers elkaar versieren. De effecten zijn verrassend. Er wordt ineens druk gesjansd, ge-onderonst en veelbetekenend gekeken. Complimentjes vliegen over en weer. Het effect blijft niet uit. Niemand had verwacht dat Irene van de receptie zo'n gewiekste verleidster was. Saaie Henk van de administratie blijkt een ware casanova. Verschillende versiertechnieken worden geïntroduceerd. Een speelse manier om het ijs in een team opnieuw te doen breken. Deze methode is snel en hilarisch: geschikt voor teams die met grote stappen snel thuis willen zijn. (www.eventive.nl )

7. Praten

Oernederlands recept: praten en polderen. Werkt altijd en is in alle teamsituaties toepasbaar. Gestileerde vorm van een groepsgesprek, meestal onder begeleiding van een of meerdere (organisatie) psychologen. Een greep uit de vele manieren: De Vonkmethode, die uitgaat van conflicten binnen de pikorde ofwel machtsverhoudingen en/of miscommunicatie bij gebrek aan empathie (www.vonkcompetentieexpertise.nl). Een andere nuchtere praataanpak met bewezen resultaat (minder ziekmeldingen bijvoorbeeld) bestaat uit vier workshops die toewerken naar een vruchtbare samenwerking (www.misspennywise.nl) en de TOAmethode (Team Ontwikkelings Analyse) die ieder teamlid een persoonlijk profiel en een teamprofiel geeft. Op basis van deze verschillende profielen leren teamleden opnieuw samen te werken. Successen worden uitbundig gevierd (www.tornakgroep.nl)

8. Een gigantisch eind lopen of fietsen

En dan praten we over minimaal 80 kilometer fietsen of 50 kilometer lopen. Een gewaagd paardenmiddel van twee dagen. Werkt bij hardnekkig slechtfunctionerende teams waar zo ongeveer alle teambuildingsmethodes al uit de kast zijn gehaald. Vooral als de uitputting begint toe te slaan, ontstaat er teamgeest. De fysiek zwaksten krijgen hulp van de sterksten. Zo kan het gebeuren dat de onopvallende bleekneus van ICT de dikke cholesterolrijke baas over de eindstreep helpt. Aansluitend uiteraard een heerlijk maal en de volgende dag iets ontspannends, gecombineerd met teamcoaching. De methode is vanuit het leger overgewaaid naar het onderwijs die ze toepast bij de zogenaamde 'rotte-appelklassen' of een cynisch docentenkorps dat weigert verplichte onderwijsvernieuwingen toe te passen. Combinatie's met bivak zijn mogelijk, de zwaartegraad kan naar believen opgevoerd worden. Ook wel de mariniersmethode genoemd.

9. Vorkje prikken

Als deze eenvoudige methode op regelmatige basis wordt toegepast (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks), staat dat garant voor een goede teamsfeer. Wilt u het helemaal goed doen, laat dan iedere maand twee werknemers koken. Stel steeds verschillende kookduo's samen. Niemand ontspringt daarbij de dans, u dus ook niet. Zet bij voorkeur een lange tafel, een fornuis en een magnetron in een geriefelijk aangeklede ruimte op uw kantoor. Ruim wekelijks of maandelijks een paar werkuren in voor het werkdiner, zodat het een verplichte prettige gewoonte wordt. De investering betaalt zich dubbel en dwars terug: welwillende werksfeer, betere samenwerking en communicatie. U maakt van uw bedrijf een soort familie. Vooral geschikt voor kleinere teams.

10. Zitzaksessie's houden

Bedacht door het IT-bedrijf Qurius, ook geschikt voor grotere ondernemingen. Maandelijks komt een selectie medewerkers van een afdeling bijeen op zitzakken (hangmatten of schommels mogen natuurlijk ook). Normen en waarden vormen de basis van het spel. Eén van de spelers geeft een stelling. Bijvoorbeeld: “Ik ben altijd te laat.” De rest van de groep bepaalt of dit een wenselijke of een onwenselijke situatie is. Als de situatie onwenselijk is, wordt dit onderwerp onder het genot van pizza (of wat dan ook, zie punt 9) doorgenomen. Medewerkers voelen zich op deze manier altijd gehoord, het management krijg feedback en excessen worden in de kiem gesmoord. Een combinatiewerkvorm met punt negen is mogelijk.
(www.Qurius.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten