[Koe]
Help, mijn kind heeft een broodbuikje
[lead]
tekst: Marieke van Willigen
“Weg met die bruine boterham
pindakaas en dat glas melk,” prediken de nieuwste voedselgoeroes.
Tarwe en zuivel zijn volgens hen ware voedseldemonen, schadelijk voor
volwassenen en kinderen. Maar wat geven we ons kind dan? Tijd voor
Hollandse nuchterheid.
Beeld: Aan tafel zitten je ouders en je
broertje en zus. Er wordt wat gestecheld. Een geruit tafelkleed. In
het midden staat het brood, daar omheen margarine, kaas en natuurlijk
een pak melk. Voor veel inmiddels volwassen geworden kinderen
herhaalt de geschiedenis zich (“Niet zoveel hagelslag, Thomas”) .
Nog steeds is daar die tafel met je gezin, samengesteld of niet, maar
steeds vaker zonder melk en brood. Onder invloed van hippe
dieetboeken als 'Broodbuik' of 'De voedselzandloper', is in veel
Nederlandse gezinnen de voedselvertwijfeling toegeslagen. Brood en
melk is misschien wel heel erg old school, denkt menige ouder.
Boekweitpannekoeken
Voedingconsulent Ester Wiemer
(www.kinderenkunnenprimaanderseten.nl),
moeder van de tienjarige Sterre en twaalfjarige Daan, heeft brood in
de ban gedaan. De kinderen krijgen geen koemelk, omdat de eiwitten
daaruit volgens Wiemer niet goed zijn te verteren. Ook eten ze in
huize Wiemer geen tarwe, want de gluten brengen de hormoonhuishouding
van het menselijk lichaam uit balans. Ze ziet dat haar kinderen
vermoeider zijn als ze brood eten en melk drinken. Zoon Daan was
onlangs nog illegaal naar de Mac Donalds geslopen met vrienden en
constateerde zelf dat hij daarna drukker was dan anders en dat hij
een opgezwollen buik kreeg. Voorlopig gaan de kinderen dus nog met
boekweitpannekoeken in hun lunchbox naar school. Zolang het duurt,
vermoedt Wiemer: ”Ik heb niet de illusie dat ze later zeggen: 'Ik
wil geen biertje, want daar zitten gluten in.'.“
Piepers en pasta
Geen melk of brood en 's avonds laat
nog boekweitpannekoeken staan bakken. Is dat niet wat te veel van het
goede? Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum maak je het
jezelf dan onnodig moeilijk. “Je kunt brood uit je voedingspatroon
halen, maar dan moet je het vervangen voor iets waar even veel
voedingsstoffen in zitten.” En dat is lastig, want er zit veel
goeds in brood. Bruin brood wel te verstaan, wit brood heeft veel
minder opbouwende voedingsstoffen. Schutte somt op: “In brood
zitten vezels, mineralen, waarvan jodium een belangrijke is en
natuurlijk vitaminen, waaronder Vitaminen B en die zitten niet overal
in.” Je kunt dat vervangen door groenten, maar dan kom je op zo'n
800 gram groenten per dag, en dat is voor een doorsnee Nederlander
heel erg veel. Het Voedingscentrum, voortkomend uit het in de oorlog
opgerichte Voorlichtingsbureau voor Voeding, wil de consument zo
reëel mogelijk adviseren over gezonde voeding. Ze baseert zich op
drie pijlers: haalbaarheid, beschikbaarheid en eetgewoonten. “We
kunnen ook zeewier adviseren”, legt Schutte uit. “Maar dat is
hier niet zomaar beschikbaar, en we weten niet hoe we het moeten
bereiden. Bovendien moet je het van ver halen, en dan krijg je weer
meer belasting voor het milieu.” Toch is de globalisering terug te
vinden in de befaamde 'schijf van vijf', want behalve de ouderwetse
piepers staan ook pasta en rijst in dezelfde taartpunt. “Als het
eten maar niet geraffineerd is. Geen witte rijst of witte pasta”,
waarschuwt Schutte.
Juist wel melk
Of er verband is tussen vermoeidheid en
gluten, betwijfelt Schutte. “Er is geen enkel wetenschappelijk
onderzoek dat dit aantoont. Daarbij komt overgevoeligheid voor gluten
maar aantoonbaar bij 1% van de Nederlandse bevolking voor. Als je die
overgevoeligheid hebt, ben je veel verder van huis dan alleen maar
tarwe uit je dieet bannen. Zelfs speltbrood mag dan niet.”
Natuurlijk zijn er verbanden te trekken tussen eten en gezondheid.
“Bij ongezond eten heb je meer kans op hart- en vaatziekten,
verschillende vormen van kanker en natuurlijk diabetes. Maar een
directe link tussen slechte voeding en vermoeidheid heb ik nog niet
gevonden.”, constateert Schutte. En melk? Moeten we veel drinken,
als het aan het voedingscentrum ligt, al mag je het ook vervangen
door yoghurt of melkdranken (“Liever geen fristi's, daar zit suiker
in.”). Een kind tussen de vier en acht jaar moet zo'n 0,4 liter
zuivel per dag, en een kind tussen de negen en dertien zo'n 0,7
liter.
suikertoevoegingen
Het probleem bij de huidige voeding is
vooral de toegevoegde suikers, zegt Meike Rijksen van Foodwatch (ook
wel 'de voedselwaakhond' genoemd). Foodwatch maakt zich sterk om
misleidende kinderreclames over voeding aan banden te leggen en ook
om slechte ingrediënten uit met name kindervoeding te verbieden.
Zoals bepaalde E-stoffen, transvetten (zie kader) en vooral suikers.
Suiker is een venijnig goedje. Het heeft geen voedingsstoffen en
alleen maar energie. Bovendien heeft het een verslavende werking. Bij
hersenonderzoeken lichten dezelfde delen van je hersenen op bij het
gebruik van suiker als de gedeeltes die oplichten bij harddrugs.
Kinderen zijn een makkelijke prooi voor grote fabrikanten, ziet
Foodwatch. “Ze zijn goed te beïnvloeden, want ze kunnen nog niet
altijd het verschil tussen werkelijkheid en fictie zien.” zegt
Rijksen. “Zo kunnen fabrikanten met goedkope grondstoffen als
suiker, zuur en vet producten maken waar ze veel geld aan kunnen
verdienen, omdat kinderen producten als koek en snoep lekker vinden.”
Foodwatch houdt de vinger aan de pols. “Er wordt steeds meer suiker
aan alles toegevoegd. Aan pastasaus, mayonaise, sommige broodsoorten.
Kinderen wennen aan suiker. Eén op de zeven Nederlandse kinderen is
te dik. Fabrikanten spelen hier een dubieuze rol in,” vindt
Rijksen.
Veel voedselvariatie
En er is meer. Gertrude Zeinstra,
verbonden als onderzoeker aan het Food & Biobased Researchcentrum
van de Universiteit van Wageningen (WUR) en moeder van een kleintje
van twee, ziet een ongunstige tendens. “Overal waar je komt is eten
beschikbaar. Dat maakt het voor kinderen niet makkelijk. Ze leven, om
in jargon te spreken, in een 'obesogene omgeving.' ”. Zeinstra
bestudeert het eetgedrag van kinderen en de rol die ouders daarin
spelen. “De voorkeur voor zoet is aangeboren “, zegt Zeinstra.
“Mensen hebben van nature een afkeer voor bitter, omdat bitter in
de natuur een indicatie is voor giftig. De afkeer voor zuur is te
verklaren vanuit de link met bedorven voedsel. Maar zoet betekent in
de natuur vaak dat er energie in zit.” Anderzijds concludeerde
Zeinstra dat juist kleine kinderen onder de twee jaar open staan voor
verschillende smaakervaringen. Als je jong begint, kun je ze dus
laten wennen aan de verschillende smaken van groente en fruit. “Je
moet niet te snel opgeven,” zegt Zeinstra. “Bij herhaalde
blootstelling gaan kinderen verschillende smaken leren waarderen.
Zoals de smaak van groente, vol met bouwstoffen maar in de eerste
instantie niet zo lekker voor kinderen.” Pushen is daarbij uit den
boze, weet Zeinstra. Daarnaast zitten kinderen tussen de twee en zes
jaar in een fase waarin ze last hebben van 'neophobia', angst voor
alles wat nieuw is. Het beste kun je de kinderen spelenderwijs aan
eten leren wennen. “Of ga met ze koken. Laat ze meehelpen in de
keuken, laat ze bezig zijn met voeding. Er zijn verschillende
wetenschappelijke aanwijzingen dat kinderen zo een voorkeur
ontwikkelen voor verschillende soorten smaken en dus ook voor gezond
voedsel.” Die variatie van voedsel is eigenlijk het belangrijkste
voor de gezondheid van kinderen (en hun ouders), zeggen zowel
Gertrude Zeinstra van de WUR als Patricia Schutte van het
Voedingscentrum. In gezonde voeding moeten grofweg eiwitten,
koolhydraten en vetten zitten. Brood en melk passen daar prima
tussen. Als het maar in balans is. En een patatje oorlog of een vette
pizza? “ Ach, het is geen ramp, voor een keertje,” vindt
Zeinstra, die weet dat lekkers verbieden alleen maar averechts werkt.
“En een snoepje kan ook best af en toe. Als je er maar geen
gewoonte van maakt.”
[kader]
5 voedings no-go's:
- Suiker, levert wel energie op, maar geen bouwstoffen en is verslavend
- Transvet, komt voor in kaas en zuivel, maar vooral in koek en gebak. Jaagt het cholesterol omhoog.
- De kleurstoffen E102, E104, E110, E122, E124 en E129 worden in verband gebracht met hyperactiviteit van kinderen.
- Ook verzadigde vetten hebben veelal (uitzonderingen daar gelaten) geen positief effect op de gezondheid. Kokosvet bestaat voor 85% uit verzadigd vet, niet echt aan te raden dus.
- Chips. Niet vanwege het bestanddeel aardappel, maar vooral vanwege de (verzadigde- trans) vetten waarvan ze gemaakt zijn, en alle toegevoegde E-stoffen en smaakversterkers zoals suiker en zout. Chips heeft veel calorieën en weinig voedingsstoffen. Chips is een bundeling van alles wat fout is.
- Veel frisdranken en energydrinks zijn suikerbommetjes zonder voedingswaarde. Wel bevatten ze ongezonde toegevoegde E-stoffen en ook zout, dat de dorst juist verhoogt.
[kader] [beeldsuggestie: schijf van
vijf, met bronvermelding: www.voedingscentrum.nl]
5 x supergezond:
1. Fruit
2. Groente
3. Bruin- of volkoren brood
4. Water
5. Zuivel (let erop dat er geen
suikers zijn toegevoegd).
Voor alles geldt: eet gevarieerd en met
mate.
Bronnen:
www.voedingscentrum.nl.
Www.sport-en-dieet.nl
www.foodwatch.nl
www.hartenvaatgroep.nl
www.dieetvandaag.nl
[kader]
Zo wordt je kind geen lusiknietje:
- Laat je kind helpen in de keuken
- Geef je kind een kinderkookboek (bijvoorbeeld 'Het Griezelkookboek' van Roald Dahl)
- Laat je kind bij een nieuw gerecht 'eerst proeven, dan oordelen.' Neem hem serieus.
- Maak van de maaltijd een feestje, ga thuis of buitenshuis 'deftig' uit eten.
- Laat je kind een menukaart maken met onbekende voedingsmiddelen.
- Als je de mogelijkheid hebt: kweek samen met je kinderen wat groenten in je tuin of eventueel op je balkon.
- Geef je kind gezond snoep, zoals bijvoorbeeld wortels, cherrytomaatjes of komkommers
- Kinderen houden meer van knapperige groente dan van 'slubberige' groente. Wok je groente, in plaats van te koken.
[kader]
Hoeveel en wat moet je kind eten?
Vuistregel: een schoolgaand kind eet
ongeveer hetzelfde als volwassenen, maar dan iets minder. Op
www.voedingscentrum.nl
vind je een link waarbij je de leeftijd en geslacht van je kind kunt
invullen, daarna volgt er een voedingsaanbeveling.
Hoeveel moet je kind bewegen?
Als richtlijn kun je minimaal een uur
per dag aanhouden, en twee maal per week extra intensief, zo dat je
kind na afloop flink moe is. Twee uur zittend achter TV of computer
is dagelijks het maximale.
[kader:] spruitjesrecept voor
kinderen
Ingrediënten:
500
g spruitjes
zout
1 eetlepel olie
1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
1/2 eetlepel ketjap manis
2 bananen
zout
1 eetlepel olie
1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
1/2 eetlepel ketjap manis
2 bananen
Bereidingswijze:
Maak
de spruitjes schoon en kook ze met een snufje zout in ruim water in
10-15 minuten gaar. Snij de bananen in plakjes. Verhit de olie in een
koekepan en voeg de plakjes banaan en gemberpoeder toe. Laat de
banaan even bakken. Giet de spruitjes af. Doe de spruitjes in een
schaal, schep de banaan en de ketjap er voorzichtig door. Lekker met
rijst en sate.
Per
persoon heb je met dit gerecht ongeveer 200 g groenten.
(bron:
kidskitchen)
[streamer]
'kinderen leven in een obesogene
omgeving'
[streamer]
suiker is een venijnig goedje
[streamer]
Push een kind nooit om te eten
[streamer]
Een bittere smaak doet denken aan gif.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten